Dania obiadowe · Przygotowanie warzyw i owoców

Jak ugotować kukurydzę

Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jak przygotowuję na obiad kolby kukurydzy.  Zazwyczaj 1 kolba jest przeznaczona dla jednej osoby, ale z doświadczenia wiem, że warto tych kukurydz ugotować więcej, bo są tak dobre, że zawsze ktoś chce dokładkę 🙂

Składniki:

2 kukurydze

cukier, sól

wiórki masła

Wykonanie:

Kolby kukurydzy obieramy z liści i niteczek. Dobrze myjemy pod bieżącą wodą. W garnku zagotowujemy wodę – tyle, aby po włożeniu kolb, były one całe zanurzone w wodzie. Dodajemy około 1 łyżki cukru i gdy zacznie wrzeć, wkładamy kukurydzę. Gotujemy około 10 minut. Przekładamy na talerz. Solimy. Na gorących kolbach układamy wiórki masła – rozpuszczą się szybko i otoczą ziarenka kukurydzy. Można też użyć masełka smakowego, np. czosnkowego.

Jeżeli kolby są zbyt gorące, bo je wziąć w ręce, można wbić z dwóch stron wykałaczki i trzymać za nie.

Smacznego!!!

 

Tak mnie znaleźli:

  • jak ugotować kukurydze
  • jak szybko ugotowac kukurydze
  • jak ugotować kukurydzę w domu
  • jak zrobić kukurydzę
  • Szybki artykuł i bardzo przydatny 🙂

    • Anka

      Dziękuję 🙂

  • jaceg

    Droga Anko, nie ma słowa „kukurydz”! Prawidłowa forma tego słowa w dopełniaczu liczby mnogiej jest taka sama jak w liczbie pojedynczej, tj. „kukurydzy”!! Bardzo rażący błąd.
    Jeszcze jedna kwestia mnie zastanawia – wszystko w domu gotujesz w lateksowych rękawicach? To ja dziękuję za taką kuchnię.
    Pozdrawiam

    • Anka

      Drogi Jaceg(!) Dzięki za poprawienie, przykro mi, że aż tak mój błąd językowy Cię zbulwersował … rzeczywiście, karygodne to było z mojej strony … co do rękawiczek, higiena na pierwszym miejscu, nie ma to wpływu na smak dania – ale oczywiście skoro dziękujesz, to nie namawiam na moją kuchnię 🙂 Pozdrawiam i dziękuję, że znalazłeś czas, aby napisać komentarz.

      • jaceg

        Aniu, higiena? W kuchni? Rozumiem, że do sprzątania łazienki można założyć lateksowe rękawice. Ale do gotowania?? Chyba, że w kuchni masz jak w chlewie. Sorry, ale ja nie widziałem żadnego szanującego się kucharza, który gotowałby w rękawicach!! Wyobrażasz sobie pójść do restauracji, gdzie kucharze przygotowują dania na oczach klientów i robią to w rękawicach?? Przecież wszyscy pouciekaliby stamtąd. Mnie uczono, że do zachowania higieny wystarczy woda i mydło 😉
        Co do błędów językowych – po obejrzeniu filmu (znalazłem go na jakiejś stronie) nie wierzyłem w to co słyszę. Ale po odszukaniu bloga moje zdumienie było jeszcze większe. No cóż, język polski – trudna mowa. Nie będę się czepiał szyku i składni bo te także pozostawiają wiele do życzenia, ani nie będę wytykał więcej błędów… ale Aniu, zlituj się i nie zakładaj do kuchni rękawic – to naprawdę jest niesmaczne!