Porady kulinarne

Jak szybko obrać czosnek

Czosnek uwielbiam i wykorzystuję go do wielu dań. Oprócz tego, że jest niesamowicie zdrowy, to świetnie zaostrza smak potrawy i chyba nie umiałabym się bez niego obyć w kuchni. Czego nie lubię, to go obierać. Próbowałam różnych metod – obierania małym nożykiem, odcinania końcówki, albo miażdżenia ząbka przed obraniem. Ostatnio jednak trafiłam na sposób zaskakująco skuteczny i łatwy. Na początku autentycznie nie wierzyłam, że zadziała, ale jednak 🙂

Na czym to polega? Do miseczki – najlepiej metalowej – wkładamy główkę czosnku. Przykrywamy drugą miseczką i zaczynamy energicznie potrząsać. Narobimy odrobinę hałasu, ale tym się nie przejmujemy 🙂 Po mniej więcej 3 minutach w miseczce znajdziemy obrane ząbki leżące wśród łupinek … Tadam!!! 🙂