Desery

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej

Będę dziś roztapiać czekoladę gorzką 74%. Cała tabliczka czekolady gorzkiej ma około 560 kcal. Roztopioną czekoladę możemy wykorzystać do wielu deserów, np. do polania ciasta lub owoców. Klasycznym przepisem są truskawki w czekoladzie, które znajdziecie na moim kanale.

Podgrzewamy wodę w garnku. Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miski. Ustawiamy ją na garnku, tak aby dno miski nie dotykało lustra wody. Zmniejszam gaz, ma się jedynie delikatnie grzać, a nie gotować.

Czekoladę gorzką rozpuszczam w temperaturze do 55°C, mleczną do 45°C, a białą do 40°C. W wyższej temperaturze ścina się białko, które znajduje się w mleku i wtedy czekolada zamiast się topić, robi się coraz bardziej gęsta.

Tak mnie znaleźli:

  • jak rozpuścić czekoladę
  • jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej
  • białe czekolady roztopic w kapieli wodnej
  • jak rozpuscic czekolafe w kapieli wodnrj
  • jak rozpuścić gorzką czekoladę
  • jak rozpuścic mleczna czekolade
  • jak rozpuscic mleczna czekolade w kapieli wodnej
  • jak roztopić białą czekoladę
  • jak zrobić topioną czekoladę
  • przepis