Przygotowanie warzyw i owoców

Jagody Goji

Zakupiłam dzisiaj . Słyszałam o nich dużo dobrego. Nazywane są najzdrowszymi owocami świata. Mają masę witamin i składników mineralnych. Mają zrewolucjonizować dietetykę. Zalecane są w leczeniu tylu chorób, że za długa to lista, aby je tu wszystkie wymienić. Mają być panaceum na cywilizacyjne dolegliwości, działają przeciwnowotworowo. Jednym słowem – cud natury.

Zakupiłam więc te jagody, a dokładnie kolcowoju pospolitego i planowałam dodawać je do codziennej owsianki. Coś mnie jednak tknęło i usiadłam raz jeszcze do komputera szukając kolejnych informacji o wspomnianej wyżej roślinie.  To co znalazłam, kompletnie mnie zaskoczyło.

Podobno jagód nie można zjeść więcej niż 10 – 15 ziarenek dziennie. Spożycie większej ilości grozi zatruciem organizmu. Nie ma żadnych dowodów na jakiekolwiek lecznicze właściwości jagód i że zawierają te składniki o których mówią ich dystrybutorzy. Co wiecej, jedzenie jagód może spowodować poważne problemy gastrologiczne. Niektórzy wprost twierdzą, że jagody goji to jedno wielkie oszustwo…

Teraz, przyznam Wam się, już sama nie wiem. Włączyć jagody do codziennej diety? Czy lepiej trzymać się od nich z daleka? Liczę na Was i Wasze podpowiedzi, bo szczerze mówiąc, trochę się teraz boję ich jeść.

Jakie jest Wasze zdanie?

Tak mnie znaleźli:

  • jagody goji przepisy
  • owoce goji przepisy
  • jagody goji przepis
  • przetwory z goji
  • jagody goji przetwory
  • przetwory z jagody goji
  • goja przepisy
  • owoce goji przetwory
  • jak zrobic sok z goji
  • jagody goji
  • Andrzej Guligowski

    Jeśli chodzi o mnie, jem codziennie płaską łyżkę stołową jagód goji i na razie (odpukać) mi nie zaszkodziło. Może po prostu kupiłem z dobrego źródła albo mój organizm ich potrzebuje (mam problemy z nie złośliwym ale rosnącym nowotworem). W każdym razie nie mam powodów do narzekania na te owoce. Oby tak zostało. Co nie znaczy, że nie zalecam umiaru w korzystaniu z tych owoców. Jak ze wszystkiego.

  • Natka

    Owoce kolcowoju pospolitego są jadalne po osiągnięciu pełnej dojrzałości. Niektóre gatunki roślin z rodziny psiankowatych, w tym kolcowój, zawierają w niedojrzałych (zielonych) owocach solaninę, która może powodować m.in. ostre zatrucia pokarmowe.

    Należy pamiętać, aby spożywać wyłącznie dojrzałe jagody kolcowoju.

    Ania jak byś dobrze doczytała, to byś nie siała zgrozy co do właściwości tych jagód.