Desery

Jabłka w cieście francuskim

Kolejny w wykorzystaniem jabłek – i kolejne . Tym razem jednak użyłam ciasta francuskiego, gotowego, zakupionego w pobliskim sklepie. są niezwykle proste w przygotowaniu i pyszne. Trzeba je jeść nad talerzykiem, bo francuskie bardzo się kruszy.

Składniki:

2 jabłka

1 op. ciasta francuskiego

1

1,5 łyżeczki cukru

1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Plasterki wrzucam do miski, posypuję cynamonem i cukrem pudrem, a następnie dobrze mieszam. Każdy plasterek powinien być pokryty przyprawami.

kroję na  nieduży kwadraty. Smaruję je za pomocą pędzelka rozkłóconym jajkiem. Na każdym kwadraciku układam plasterki jabłka. Gotowe ciasteczka przenoszę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układam je w sporych odstępach, bo nam podrośnie.

Wszystko wędruje do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 – 25 minut.

Według moich wyliczeń, takie jedno ciastko ma 65 kcal.

Smacznego!!!