Desery · Proste i tanie dania

Jabłka w cieście francuskim

fotblog1

Cześć kochani!!! Zapraszam Was dzisiaj na pyszne z jabłkami do których zrobienia wykorzystamy . Ciastka te przygotowuje się bardzo szybko i łatwo, a po upieczeniu pięknie prezentują się na stole i wybornie smakują.

Składniki:

2 arkusze ciasta francuskiego

3 średniej wielkości jabłka

2 łyżki cukru

garść rodzynek

1 jajko

sok wyciśnięty z połówki cytryny

fotblog2

Wykonanie:

  1. Zaczynamy od obrania wcześniej umytych jabłek. Jabłka kroję na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne oraz wszystkie twarde części. Następnie delikatnie skrapiam je sokiem z cytryny, tak by nie ściemniały. Każdą ćwiartkę kroję na plasterki, a później w drobną kosteczkę.
  2. Rozwijam arkusz ciasta francuskiego i dzielę go na 6 równych kwadratów. najpierw przecinam go wzdłuż, a następnie odmierzam równe odległości unosząc róg ciasta i przykładając go równo do wykonanego przed chwilą nacięcia.
  3. Tępą stroną noża zaznaczam ukośną linię na każdym kwadracie i jedną połówkę ciasta nacinam kilkakrotnie.
  4. Do pokrojonych w kosteczkę jabłek dodaję cukier i dokładnie mieszam. Jeżeli lubicie, możecie też dodać cynamon.
  5. Na każdą nieponacinaną połówkę kwadratu ciasta kładziemy sporą porcję jabłek. Na koniec dokładamy też po kilka rodzynek.
  6. Jajko rozbełtałam w miseczce i za pomocą pędzelka smaruję nim dwa brzegi każdego ciastka – to wokół nałożonego nadzionka. To daje pewność, że ciasto dobrze się sklei. Chwytam bowiem teraz za przeciwległy róg kwadratu i składam go wzdłuż przekątnej, dociskam dokładnie brzegi. Na koniec brzeg przyciskam jeszcze ząbkami widelca. Wiem teraz , że brzegi są dobrze sklejone i dodatkowo powstaje dekoracyjny wzór na ciastku.
  7. Trójkąty ostrożnie przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Między ciastkami zostawiam przerwy, ponieważ ciasto francuskie podczas pieczenia trochę nam urośnie. Każde cisto smaruję z wierzchu rozbełtanym jajkiem i blaszkę wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 minut. Podczas pieczenia podglądam i wyjmuję w momencie, gdy ciasto stanie się złote.
  8.  Gotowe ciasteczka są z wierzchu bardzo chrupiące, natomiast w środku znajduje się słodkie, miękkie, rozpływające się w ustach nadzienie z jabłek. gdy ciasteczka troszkę przestygną, można przyprószyć je cukrem pudrem. Ja najbardziej lubię je jeść na ciepło, ale zimne też smakują przepysznie!

fotblog3

fotblog4

Smacznego!!!

 

Tak mnie znaleźli:

  • szybka przekąska z ciasta francuskiego
  • ciasto francuskie z jabłkiem kurt scheller
  • jablka w ciescie francuskim
  • jablko w ciescie francuskim
  • jabłka w cieście
  • jabłka w cieście francuskim jak zrobić
  • jabłka w szlafrokach przepis blog
  • kurt scheller jablka w cieście francuskim
  • starte jablko w ciescie francuskim z karmelem