Potrawy świąteczne i wigilijne · Sałatki - przepisy

Groch z kapustą

Lubicie z kapustą? Przyznam Wam się, że ja, rodowita Warszawianka, nie znałam tej potrawy … dopiero tutaj, w Wielkopolsce, przekonałam się, jak bardzo jest popularna i lubiana. Mój mąż, który właśnie spod Poznania pochodzi, przypomina mi zawsze przed świętami, bym nie zapomniała zrobić dla niego grochu z kapustą. I tak, specjalnie dla Łukasza powstał w tym roku wielki półmisek tego dania. Mam nadzieję, że inni domownicy pomogą mu przejeść tą ilość …

Zazwyczaj kapustę z grochem robię z kminkiem – bardzo go lubię, ale mój mąż za nim nie przepada, dlatego dzisiaj wyjątkowo kminku nie dodałam. Nie przepłukałam też kapusty – Łukasz uwielbia kwaśną …

Składniki:

1 kg kiszonej kapusty

2 szklanki łuskanego grochu

1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego

sól, pieprz

2 cebule

1 łyżka masła

Wykonanie:

zalewam wieczorem dnia poprzedniego – zostawiam go tak na noc. Następnego dnia gotuję go do miękkości w wodzie w której się moczył. Następnie odcedzam.

Kapustę – jeżeli jest bardzo kwaśna – przepłukuję pod bieżącą wodą. Potem drobno kroję, przekładam do garnka, podlewam wodą, dorzucam listek laurowy i ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu do miękkości. Odcedzam.

Cebulę obieram i drobno siekam. Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam cebulę i smażę ją do zeszklenia. Dodaję kapustę, mieszam z cebulką i podsmażam 5 minut. Dodaję groch. Doprawiam kminkiem, solą i pieprzem. Podsmażam kolejne 5 – 10 minut.

Smacznego!!!