Dania obiadowe

Gotowana szynka

Coś pysznego 🙂 I na ciepło i na zimno. Może też z powodzeniem zastępować wędlinę na kanapce.

Składniki:

2 kg szynki

włoszczyzna

3 łyżki soli

4 ząbki czosnku

1 łyżka majeranku

kilka listków laurowych

5-6 ziarenek ziela angielskiego

Wykonanie:

Na początek do soli dodaję oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dobrze mieszam. Tak przygotowaną masą nacieram dobrze szynkę z dwóch stron. Potem chowam szynkę na 2-3 godziny do lodówki, najlepiej jednak przygotować sobie w ten sposób szynkę wieczorem i włożyć ją natartą do lodówki na całą noc.

Po upływie wspomnianego czasu, szynkę wkładam do garnka, do zimnej wody. Musi być cała wodą przykryta. Stawiam garnek na mały gaz i powoli szynkę gotuję. W trakcie zbieram łyżką szumowiny, tak aby w garnku był czysty wywar z mięsa. Dodaję włoszczyznę, listki laurowe i ziele angielskie.

Wszystko gotujemy około 1,5 godziny – aż mięso będzie mięciutkie.

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • jak ugotowac szynke
  • szynka gotowana na obiad
  • jak ugotować szynkę surową
  • gotowana szynka
  • ja zrobić szynkę gotowaną
  • jak najlepiej zrobić szynke
  • jak ugotować surową szynkę
  • surowa szynka jak gotować