Lekkie zupy

Gaspacho

Gaspacho to hiszpański, pomidorowy chłodnik. Nie wiem jak Wy, ale ja, gdy nadchodzą upalne, letnie dni, na obiady serwuję różne wersje chłodników. Gdy jest gorąco, taka zimna działa orzeźwiająco, pobudzająco i odświeżająco.  Dzisiaj odkryłam gaspacho, które wręcz eksploduje pomidorowym, aksamitnym smakiem. Mniam 🙂

Składniki:

10 średnich pomidorów

2 ogórki

2 papryki (czerwona i zielona)

1

2 ząbki czosnku

1/2 puszki kukurydzy

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka octu winnego

2 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz i trochę przegotowanej wody

Wykonanie:

na początku należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiatki jednocześnie wycinając twarde części. Do blendera wrzucamy pokrojone , ogórka, 2/3 każdej papryki, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Polewamy oliwą i octem i wszystko dobrze blendujemy na jednolitą masę. Gotowy chłodnik przelewamy do miski i doprawiamy papryką, solą i pieprzem.

Chłodnik wstawiamy minimum na godzinę do lodówki i podajemy go dobrze schłodzony. Pozostałe kroimy w drobną kosteczkę i również przechowujemy w lodówce. Porcję tych warzyw nakładamy na środek talerza z chłodnikiem.

Smacznego!!!