Dania obiadowe · Dania z multicookera · Przystawki - przepisy

Galaretka wieprzowa – przygotowana w multicookerze

Witajcie!!! Zapraszam dzisiaj na galaretkę wieprzową. Ja użyję do jej przygotowania polędwiczkę, ale tak na prawdę można wykorzystać też inne mięso – zależy od Waszego smaku i wyboru. Galaretkę będę dzisiaj przygotowywać w multicookerze.

Składniki:

1 polędwiczka (ok 1/2 kg)

włoszczyzna

sól, pieprz

2 jajka ugotowane na twardo

12 łyżeczek żelatyny

1 puszka groszku zielonego

1 puszka kukurydzy

2 litry wody

Wykonanie:

W misie multicookera umieszczam mięso. Dorzucam marchewkę, pietruszkę i seler – umyte i obrane. Wszystko zalewam wodą. Zamykam pokrywę i ustawiam program slow cook, czas 2 godziny.

Po tym czasie wyjmuję mięso i warzywa z wywaru. Dodaję żelatynę i przyprawy i mieszam tak długo, aż cała żelatyna dokładnie się rozpuści.

Jajka kroję na ćwiartki , marchewki na pasterki, a mięso drobno siekam. Wszystkie składniki układam w salaterkach. Zalewam bulionem z żelatyną i wstawiam do lodówki, aż galaretka stężeje.

Galaretkę podaję wyjętą z salaterek – wystarczy miseczkę na moment zanurzyć w gorącej wodzie i galaretka sama się z miseczki wyślizgnie. Podaję ją skropioną octem lub świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Danie jest pyszne i pięknie prezentuje się na stole. Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • grace

    Ile daje Pani soli na 2 litry wody?

    • Anka

      doprawiam do smaku, zawsze próbuję