Porady kulinarne

Folia aluminiowa – właściwości

Wszyscy wiemy, że potrawy pieczone w folii aluminiowej są aromatyczne i soczyste. Zawierają  mniej tłuszczu, są więc zdrowsze, mają więcej witamin i soli mineralnych oraz polecane są w dietach odchudzających. Podczas pieczenia, zapobiega tworzeniu się wierzchniej, ciężko strawnej skorupki (tzw przypieczki – chrupiącej i pysznej, ale również bardzo niezdrowej). Jedzenie zaś zachowuje swój naturalny smak, zapach i kolor.

W folię aluminiową możemy zawijać niemal wszystko – począwszy od mięs, przez ryby, po owoce i warzywa. Piec w niej możemy w piekarniku gazowym, elektrycznym lub na grillu. Najlepiej przesmarować ją przed użyciem oliwą, tak aby mieć pewność, że produkty do niej się nie przykleją.

Z pewnością zauważyliście, że jedna strona folii jest matowa, a druga błyszcząca. Dlaczego? W trakcie produkcji folii, walcuje się ją po dwa arkusze. Po rozdzieleniu arkuszy, strona wewnętrzna traci połysk.

Istnieje opinia, że strona błyszcząca chroni pieczone w niej artykuły przed utratą ciepła, natomiast matowa strona ciepło przepuszcza. Zależnie więc od tego, jak owiniemy produkt, zachowa on temperaturę lub przyspieszymy jego przyrządzanie.

Inna opinia mówi, że to, którą stroną folii owiniemy potrawę, nie ma najmniejszego znaczenia dla jej przyrządzania – takie stanowisko prezentuje też sam producent folii.

Warto też wiedzieć, że w folii aluminiowej znajdują się mikroskopijne dziureczki, nie widoczne gołym okiem. Nawet szczelne owinięcie potrawy nie zapewnia stu procentowej izolacji przed wilgocią i bakteriami.

Srebrną folię aluminiową możemy też wykorzystać w innych celach niż pieczenie potraw. Na przykład do oczyszczenia pociemniałego srebra – naczynie wykładamy folią, wkładamy np. srebrne sztućce i zalewamy gorącą, mocno osoloną wodą. Po pewnym czasie, srebra płuczemy i dokładnie wycieramy.

Gdy kawałek folii aluminiowej zgnieciemy w kulkę, powstanie nam doskonały czyścik do przypalonych naczyń lub przypalonego żelazka.

Uwaga! Pod żadnym pozorem nie wkładamy jedzenia w folii aluminiowej do mikrofalówki!!! Nie pakujemy w nią też potraw kwaśnych – żywność staje się bardzo niezdrowa.