Dania obiadowe

Falafel

Falafel to wegetariańskie kotleciki z ciecierzycy. Jest to niezwykle popularna potrawa w krajach arabskich. Często podawana jako wegetariańska alternatywa kebaba.

Składniki:

250g ciecierzycy

2 cebule

3 ząbki czosnku

1 duża garść posiekanej natki pietruszki

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka mielonej kolendry

2 łyżki mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

olej

Wykonanie:

Jeżeli korzystamy z ciecierzycy świeżej, a nie z puszki, musimy ją najpierw namoczyć. Zalewamy ją w misce wodą 5 do 8 cm ponad powierzchnię cieciorki. Zostawiamy ją tak na minimum 12 godzin.

Po upływie tego czasu odcedzamy. Mielimy razem z posiekanymi cebulami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekaną natką i przyprawami – na gładką masę. Pamiętajmy jednak, że kawałki cieciorki powinny być nadal widoczne, wszak nie robimy pure cieciorkowego.

Następnie dodajemy mąkę i sodę i mieszamy wszystko łyżką. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Następnie z masy formujemy niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego (ok 4 cm średnicy) i smażymy w głębokim oleju, aż kotleciki staną się złoto-brązowe. Jeżeli falafele zaczęłyby się rozpadać, do masy dodajemy trochę mąki.

Każdą kuleczkę odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem tahini 🙂

Polecam, bo pycha !

Tak mnie znaleźli:

  • jak zrobic falafel