Przetwory

Dżem z pigwy

(cydonia) w naszym klimacie jest krzewem. Ma aromatyczne owoce z których można zrobić dżemy, nalewki (popularna pigwówka), marmolady i soki. Owoce są mało atrakcyjne, w smaku cierpkie, przypominają małe jabłka lub gruszki. Ich miąższ jest twardy, kwaśno-gorzki. Nasiona mają właściwości trujące, dlatego dokładnie się ich pozbywamy przygotowując potrawy z pigwy.

Roślina ta ma piękne kwiaty, które pojawiają się na przełomie maja i czerwca. Są białe lub lekko różowe i mają delikatny zapach.

Zdecydowanie warto zainteresować się tą rośliną i na przykład przygotować dżem z jej owoców, ponieważ ma niezwykłe właściwości lecznicze i prozdrowotne. Owoce pigwy zawierają w bardzo dużych ilościach witaminę C. Jedzenie ich obniża ciśnienie krwi, poprawia trawienie, pomaga przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych.

Ja proponuję Wam dżem bardzo łatwy w przygotowaniu. Będziemy potrzebować:

1/2 kg pigwy

1/4 kg cukru

sok z 1 cytryny

1/2 kubka wody

Wykonanie:

Owoce myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy i wrzucamy do garnuszka. Dodajemy sok z cytryny, wodę i stawiamy na małym gazie. Gdy woda zacznie się gotować, dodajemy cukier, mieszamy i dalej gotujemy – od czasu do czasu mieszamy. Pigwa powinna zrobić się mięciutka i rozpaść się. Dżem będzie przypominać konsystencją mus.

Gdy dżem zmieni kolor na złoty, przekładamy go do wyparzonego wcześniej słoiczka. Dobrze zakręcamy i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie przechowujemy w lodówce.

Ja łyżeczkę takiego pigwowego dżemu dodaję do herbaty lub do deserów.

Tak mnie znaleźli:

  • dzem z pigwy
  • pigwa przepis
  • pigwa dżem
  • jak zrobić dżem z pigwy
  • Dżem Z Pigwy Jak Zrobić
  • z pigwy przepisy
  • jak sie robi dzem z pigwy
  • Dżem Z Pigwy Przepis
  • dżem z pigwy kolor
  • skutecznie pl dzem z pigwy
  • a-a

    Pigwa w naszym klimacie jest drzewwem. Na zdjęciu jest pigwowiec, ten jest krzewem. To dwa różne owoce.