Przetwory

Dżem morelowy

Dżemik morelowy wyszedł przepyszny, a na niego jest na prawdę bardzo prosty. Polecam więc Wam ogromnie 🙂 I jeszcze mała rada — nie trzeba drobno kroić owoców do dżemu. Po pierwsze większość sama się rozpadnie podczas gotowania. Po drugie – taki kawałek moreli na kanapce z dżemem – bezcenne 🙂

Składniki:

2 kg moreli

70 dag cukru

2 dżemixy

Wykonanie:

Po pierwsze wszystkie morelki dobrze myjemy, a następnie usuwamy z nich pestki. Ja każdy owoc przecinałam na pół, wyjmowałam pestkę, a potem kroiłam jeszcze na ćwiartki. Kawałki owoców wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i dżemixami. Porządnie mieszamy, tak, aby każdy kawałeczek otoczony był cukrem. Garnek stawiamy na gaz i doprowadzamy zawartość do wrzenia często mieszając (nie można dopuścić, aby dżem się przypalił).

Gdy dżem zacznie się gotować, przykręcamy gaz i zostawiamy tak delikatnie pyrkoczące na 10 minut.

Następnie zdejmujemy z ognia. Piankę zbieramy łyżką, a dżemik przelewamy do wyparzonych wcześniej słoiczków.

Dobrze zakręcamy i słoiczki stawiamy do góry nogami na kilka chwil.

Mój dżem próbowałam następnego dnia i był po prostu obłędny 🙂

Smacznego!!!

 

Tak mnie znaleźli:

  • dzem morelowy