Przetwory

Dynia marynowana

Sezon przetworów w pełni. Dzisiaj zamykam w słoiczkach trochę słońca 🙂 Żółciutka dynia w słodko-kwaśnej zalewie – coś pysznego!

Składniki:

1 kg dyni

1/2 szklanki octu 10%

2,5 szklanki wody

10 łyżek cukru

5 goździków

3 ziarenka ziela angielskiego

szczypta soli

Wykonanie:

Miąższ dyni ułożyć ciasno w wyparzonych wcześniej słoikach. Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier, sól, goździki i ziele angielskie. Wszystko zagotować.

Zalewą zalać dynię. Słoiczki dobrze zakręcić. Pasteryzować około 10 minut.

Po wyjęciu z wrzątku, słoiki odwrócić do góry nogami i pozostawić tak do ostygnięcia.

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • Dynia w zalewie
  • dynia konserwowa
  • dynia marynowana przepisy
  • dynia marynowana na ostro
  • dynia marynowana na słodko
  • zalewa do dyni
  • dynia marynowana na słodko kwaśno
  • Przepis na dynie w zalewie
  • przepis na marynowaną dynie
  • Ania

    Witam czy orientuje sie Pani co zrobilam nie tak, dynia w sloikach zrobila sie mętna na dole widac biały pływający nalot. Jest kwasna nie nadaje sie do spożycia. Dziękuję za ew odp Ania