Lekkie zupy

Domowy zakwas

Jeżeli planujemy zrobić pyszny domowy żurek – nieodzowne będzie przygotowanie zakwasu.

Składniki:

6 łyżek mąki żytniej

3 ząbki czosnku

1 liść laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

5 ziaren pieprzu

2 ziarna jałowca

Kawałek skórki ciemnego, razowego chleba

1 litr przegotowanej, ciepłej wody

Wykonanie:

Do miski wsypuję na początek mąkę. Dodaję liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i jałowiec. Następnie obieram czosnek, rozgniatam i dorzucam do miski. Wszystko zalewam ciepłą, przegotowaną wodą i dobrze mieszam. Przelewam do kamionki i dorzucam skórkę chleba. Naczynie przykrywam gazą i odstawiam w ciepłe, ciemne miejsce na 4-6 dni. W tym czasie zakwasu nie mieszam i najlepiej w ogóle nie dotykam 🙂

Po upływie określonego czasu, wyjmuję skórkę, usuwam pianę. Zakwas mieszam i przecedzam.