Lekkie zupy

Domowy rosół z makaronem

Rosół to , która zdecydowanie kojarzy mi się z dzieciństwem. To właśnie rosołem pachniał dom, gdy wracałam do domu, mama w kuchni szykowała talerze …  mam szczególny sentyment do tej zupy i dzisiaj pokażę Wam, jak ją przygotowuję.

Składniki:

Mięso mieszane: kawałek szpondru, korpus kaczki, skrzydło indycze i dwa udka kurze

włoszczyzna

ćwiartka kapusty

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

sól

Wykonanie:

Do zimnej wody wkładam mięso i doprowadzam do wrzenia. Dodaję obraną włoszczyznę, kapustę, czosnek i opaloną nad gazem cebulę. Gotuję do momentu, aż mięso i będą miękkie.

Na talerz kładę porcję ugotowanego makaronu nitki. Wlewam rosół, dodaję kawałeczek marchewki z zupy i posypuję natką pietruszki lub koperku.

Smacznego!!!

  • Nina

    cebula opalona nad gazem na pewno jest „zdrowa”.Obrzydlistwo…Zdrowiej byłoby podpiec na patelni..