Sosy

Domowy majonez

Cześć!!! Pokażę Wam dzisiaj, jak zrobić prawdziwy, domowy majonez. O niebo lepszy od tego ze sklepu no i oczywiście dużo zdrowszy.

Składniki:

250ml oleju roślinnego, np. słonecznikowego

sól, pieprz

szczypta cukru

2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny

1 jajko

Wykonanie:

Do miski wbijam jajko i je roztrzepuję. Następnie dodaję sól, cukier i ocet i ubijam dalej na pianę.

Teraz następuje najbardziej czasochłonna część – dodajemy olej cały czas miksując –  na początku po kilka kropel, potem bardzo cieniutkim strumyczkiem. Przyda się więc robot na podstawie, bo troszkę trzeba będzie pomiksować.

Majonez powinien mieć gęstą, aksamitną konsystencję. Na samym końcu doprawiam go pieprzem.

Smacznego!!!

 

Tak mnie znaleźli:

  • domowy majonez
  • zdecydowanie najlepszy 🙂 ja dodaje jeszcze ciutke musztardy podkreca fajnie smak 🙂 i koniecznie miksować w jedną strone ponieważ może się zwarzyć 😉