Desery

Domowy jogurt

Witajcie!!! Dzisiaj chciałabym Wam się pochwalić nowym „przydasiem” kuchennym. Otóż ostatnio zakupiłam jogurtownicę – w promocji, więc cena była na prawdę niewygórowana. Jogurtownica to maszynka w której znajduje się 7 słoiczków. Po wypełnieniu słoiczków, maszynę podłącza się do prądu i utrzymuje ona zawartość słoiczków w odpowiedniej temperaturze – tak aby powstał . Według instrukcji optymalny czas robienia jogurtu to 8 godzin. Gdy będzie dłużej w jogurtownicy, będzie miał ostrzejszy smak.

A teraz co potrzebujemy, aby zrobić swój domowy jogurt…

Składniki:

1l mleka

1 kubeczek jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Do naczynia wlewam mleko, dodaję jogurt i dobrze mieszam. Ważne, aby oba składniki były w temperaturze pokojowej.  Taką mieszankę przelewam do słoiczków, dobrze zakręcam i wstawiam do jogurtownicy na 8 godzin. Ja przygotowuję jogurt późnym wieczorem, a wyłączę rano.

Gotowy domowy jogurt jest doskonały w smaku. Do sporządzenia kolejnej porcji wystarczy litr mleka i jeden ze słoiczków z jogurtownicy. Taki jogurt świetnie nadaje się do przygotowania deseru – jeden słoiczek jogurtu miksuję z porcją mrożonych truskawek. Na dno pucharków sypię 2 łyżki domowej granoli, wlewam słoiczek jogurtu i na wierzchu polewam truskawkowym musem.

Smacznego!!!

  • Ania

    strasznie długi czas przygotowania :(, ale chyba tak musi być. Mam multicookera i słoiczki do jogurtu, robiłaś już może w swoim urządzeniu?