Potrawy świąteczne i wigilijne · Zioła i przyprawy

Domowa przyprawa do piernika

Hej kochani! Święta coraz bliżej, z pewnością niektórzy z Was będą piekli piernik lub robili pierniczki. Chciałabym Was namówić do przygotowania własnej, domowej przyprawy do piernika. Jest o niebo lepsza i bardziej aromatyczna niż ta ze sklepu. Z powodu tej esencjonalności dodajemy jej około 3 łyżek na 1 kilogram mąki.

Najlepiej jest przygotować ją ze świeżo zmielonych składników, ale jeśli nie dostaniecie lasek cynamonu czy wyłuskanych ziaren kardamonu, nie martwcie się, z gotowych przypraw mieszanka też wyjdzie przepyszna i obłędnie pachnąca.

Składniki:

30g cynamonu (lub lasek cynamonu)

10g imbiru

5g goździków

5g kardamonu (lub wyłuskanych ziaren)

5g gałki muszkatołowej

5g ziela angielskiego

1g pieprzu

1g anyżu

Wykonanie:

Wszystkie składniki mielimy w młynku do kawy lub ucieramy dokładnie w moździerzu. Mieszankę przesypujemy do szczelnie zamykanego słoiczka. Warto też poeksperymentować z proporcjami składników, tak aby Wasza przyprawa smakowała Wam najbardziej.

Gdy ja przygotowuję przyprawę do piernika, wtedy wiem , że nadchodzą święta 🙂

Jeżeli zaś szukacie pysznych przepisów na piernik i pierniczki – zapraszam!

piern

pierniki

piernik