Bez kategorii · Porady kulinarne

Co oznaczają symbole na skorupce jajka?

Jecie jajka? Ja jem i bardzo je lubię, dlatego bardzo często możecie znaleźć je w przepisach na blogu. Z jajek można przygotować tyle wspaniałych potraw, mogą być składnikiem kotletów, ciast, tortów, naleśników, zapiekanek… niektórzy żółtkiem zagęszczają zupy, a białkiem można sklarować galaretę w której podajemy rybę … Skoro więc jajka stanowią istotny element naszego codziennego menu, warto byłoby się dowiedzieć nieco więcej o kodach, które możemy znaleźć na skorupkach.

Kod na skorupce jajka musi być 11-cyfrowy i jest on wspólny dla wszystkich producentów na obszarze Unii Europejskiej. Jednak zacznijmy od samego początku, czyli od opakowania.

OPAKOWANIE

Na opakowaniu czyli pudełku, w którym kupujemy , oznaczona jest ich wielkość. Podobnie jak ubrania wielkość określa się literami XL, L, M, S.

Jajko XL waży ponad 73 gramy.

Jajko L waży pomiędzy 63 a 73 gramy.

Jajko M to waga pomiędzy 53 a 63 gramy.

Najmniejsze jaja czyli S nie przekraczają wagi 53 gram.

Na opakowaniu znajdziemy też klasę. Najczęstszą klasą jest klasa A, która mówi o wysokiej świeżości jaja, przezroczystym białku i niepopękanej skorupce.  Klasa B daje nam do zrozumienia, że jajka nie są pierwszej świeżości. Jajka klasy C nie nadają się do sprzedaży detalicznej. Czasem możemy spotkać też klasę A-extra, która wskazuje na niezwykłą świeżość jaj i ich wysoką jakość.

SKORUPKA

Na skorupce jaj znajduje się 11 symboli. Pierwsza cyfra mówi nam, w jakich warunkach były hodowane kury, które te jaja zniosły.

Cyfra 0  – jajko pochodzi z fermy ekologicznej i jest to najlepszy rodzaj chowu. Do kupowania właśnie takich jaj od szczęśliwych kur, zachęcają ekolodzy. Jajka są pełne witamin i wysokiej klasy, bo kura skubie trawę i ziarna zbóż, nie jest tuczona chemicznie. Nie jest też narażona na stres, dlatego jest zdrowa i żyję pełnią życia, co przekłada się na jakość jej jajek.

Cyfra 1 – kury pochodzą z wolnego wybiegu

Cyfra 2 – tu mamy do czynienia z chowem ściółkowym

Cyfra 3 – chów klatkowy, czyli najbardziej opłacalny dla hodowców, a jednocześnie najbardziej okrutny. Kury są zamknięte przez całe swoje życie w niedużych klatkach, w nich są karmione i w nich znoszą jajka. Ten sposób hodowania kur uznany jest przez wielu za nieetyczny i zabroniony w niektórych krajach Unii Europejskiej.

Wszystkie jednak kury, zarówno z hodowli ekologicznej, jak i klatkowej, objęte są opieką weterynarza, a jajka, które znoszą, są zdrowe i nadające się do spożycia.

Po pierwszej cyfrze kodu, znajdują się 2 litery określające państwo z którego jajko pochodzi. W przypadku Polski te litery to oczywiście PL.

Kolejne 2 cyfry to województwo, a następne 2 to powiat w którym jajko zostało zniesione. Dwie cyfry dalsze to oznaczenie skali na jaką producent prowadzi swoją działalność. Zaś ostatnie 2 numery producent rezerwuje dla siebie.

W ten sposób rozwikłaliśmy tajemniczy kod na jajkach 🙂 Na koniec jeszcze jedna rada: istnieje opinia, że jajka mniejsze, wielkości S lub M są lepsze, mają twardszą skorupkę i nie pękają w czasie gotowania.