Ciasta

Ciasto ze śliwkami

Na prawdę przepyszne ciasto. Podaję je do popołudniowej kawy i ma duże powodzenie.

Składniki:

5 jajek

1 szklanka cukru

1,5 szklanki mąki

1 cukier wanilinowy

1/2 kubka oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 garście orzechów włoskich

Wykonanie:

Do miski wbijam jajka, dodaję cukier i cukier wanilinowy – wszystko ucieram na wysokich obrotach aż masa zbieleje. Wtedy obroty zmniejszam i dodaję stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej.

Gdy wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączą, dodaję posiekane orzechy włoskie (troszkę zostawiam do dekoracji) i mieszam je z ciastem już za pomocą łyżki.

Ciasto przelewam do prostokątnej formy wysmarowanej wcześniej masełkiem i wysypanej bułeczką tartą. Na wierzchu układam ćwiartki śliwek. Posypuję resztą posiekanych orzechów.

Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę je około godziny.

Po przestudzeniu możemy ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!