Desery

Ciasto z owocami i czekoladą

Ciasto to robię dosyć często i dodaję takie , jakie mam pod ręką 🙂 Doskonale pasują śliwki, maliny, , jabłka …

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru pudru

4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)

250g masła lub margaryny (roztopionego i lekko przestudzonego)

miseczka owoców

100g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Na początek z białek z odrobiną soli ubijamy sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania wsypujemy do piany stopniowo cukier puder. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy po 1 żółtku. Nasza masa zmieni delikatnie kolor, stanie się bardziej kremowa. Teraz czas na mąkę – wsypujemy ją powoli cały czas miksując. Ciasto stanie się bardzo gęste, tak więc po mące pora na dodanie roztopionego masła. Ciasto jest już gotowe.

Tabliczkę czekolady najpierw łamiemy w palcach, a potem kroimy nożem na mniejsze kawałeczki. Wsypujemy do ciasta i mieszamy już za pomocą łyżki. Wszystko przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę najpierw smarujemy masłem, a potem wysypujemy bułeczką tartą.

Na wierzchu ciasta układamy owoce. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut.

  • pyszności:) świetnie Ci wyszło aż ślinka cikenie:)

    • Anka

      Dzięki wielkie 🙂 Polecam z całego serca, bo na prawdę ciasto pychota 🙂