Ciasta · Potrawy świąteczne i wigilijne

Ciasto marchewkowe

Witajcie! Dzisiaj przepis na coś wyjątkowego, nieodłącznie kojarzącego się  z jesienią, pysznego i pachnącego. Opiszę Wam jak przygotować ciasto marchewkowe.

Składniki:

1,5 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach

1 szklanka orzechów włoskich

1,5 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1/2 szklanki oleju

1 łyżka cukru wanilinowego

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 szczypta soli

Polewa + masa: 1,5 szklanki cukru pudru, 300g serków Philadelphia, 1 łyżeczka aromatu waniliowego, 90g masła

Wykonanie:

Do miski wbijam jajka. Dodaję cukier i cukier wanilinowy. Miksuję na dosyć szybkich obrotach aż masa zbieleje.

Do drugiej miski przesiewam mąkę. Dodaję proszek do pieczenia, sól i sodę. Dokładnie mieszam trzepaczką. Orzechy drobno siekam.

Do jajecznej masy wlewam olej i mieszam już na małych obrotach do momentu, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Stopniowo dosypuję mączną mieszankę. Dodaję też przyprawę do piernika i cynamon.

Teraz już wyłączam robota i do ciasta dodaję marchewkę i orzechy – wszystko dokładnie mieszam łyżką. Tak przygotowaną masę przelewam do tortownicy, którą wcześniej wysmarowałam masłem i wysypałam bułeczką tartą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 50 minut. Ciasto wyjmuję i pozostawiam do przestudzenia.

W tym czasie przygotowuję krem. Do miski wrzucam miękkie masło, cukier puder, serki Philadelphia i aromat waniliowy. Wszystko miksuję na jednolitą masę.

Chłodne ciasto przecinam na dwa blaty. Nakładam warstwę kremu na dolny blat, przykrywam drugim i ten również smaruję. Nie zapominam o posmarowaniu boków ciasta. Wierzch posypuję cynamonem i dekoruję garstką startej marchewki. Do dekoracji można też wykorzystać orzechy.

Ciasto wstawiam do lodówki i dobrze schładzam przed podaniem.

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • ciasto marchewowe anka gotuje