Desery · Walentynki

Ciasteczka walentynkowe

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować kolorowe ciasteczka walentynkowe. Oczywiście, jeśli użyjemy innych kształtów foremek do wycinania, ciasteczka mogą stać się świąteczne, albo imieninowe 🙂 Ja użyłam serduszek, bo takie ciasteczka podam 14 lutego.

Składniki:

250g mąki

1 łyżka mleka

3 łyżki cukru

1 jajko

130g zimnego masła

2 łyżki kakao

2 łyżki soku z buraków

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru wanilinowego

Wykonanie:

Do miski wsypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia, cukier, jajko, mleko, cukier wanilinowy i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystko dokładnie siekam nożem, a następnie zagniatam ciasto.

Gotowe ciasto dzielę na 3 równe części. Do jednej dodaję kurkumę i zagniatam, do drugiej kakao, a do trzecie sok z buraków. Tu zagniatając dodaję odrobinę mąki, bo ciasto robi się zbyt rzadkie. Mam teraz ciasta w trzech kolorach. Zawijam je osobno w foliowe torebki i chowam na 30 minut do lodówki.

Następnie każdy kawałek wałkuję na grubość ok 5mm. Wycinam szklanką krążki, a w nich serduszka. Serduszka przekładam tak, aby ciasteczka były dwukolorowe. Wszystko przenoszę na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piekę 12-15 minut.

Smacznego!!!