Desery · Potrawy świąteczne i wigilijne

Ciasteczka maślane

Dzisiaj przepis na pyszne, kruchutkie maślane. Przygotowanie ich jest bardzo łatwe i przyjemne 🙂

Składniki:

2,5 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru pudru

290g zimnego masła

1 jajko

szczypta soli

1 łyżeczka aromatu waniliowego

Wykonanie:

Do miski wrzucam pokrojone w kostkę masło, przesiewam mąkę  i cukier puder, wbijam jajko, dodaję sól i aromat waniliowy.  Mieszam hakiem robota, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski. Następnie zagniatam je w kulę, zawijam w torebkę foliową i na godzinę chowam do lodówki.

Po tym czasie dzielę ciasto na 4 części i kolejno rozwałkowuje je na blacie delikatnie oprószonym mąką. Wycinam kształty – u mnie są to duże, okrągłe placuszki, które potem będą świetną bazą do lukrowania i zdobienia. Przekładam je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę około 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!!!