Desery · Potrawy świąteczne i wigilijne

Choinka z marcepanu

Witajcie!!! Jak zrobić masę marcepanową już wiecie, bo pokazywałam ją Wam na jednym z moich filmików, a dzisiaj prosty sposób na zrobienie z tej masy ślicznych świątecznych dekoracji – małych choinek.

choinki

Składniki:

porcja marcepanu

patyczek

nożyczki – najlepiej lekko zagięte

zielony barwnik

Wykonanie:

Do marcepanu dodaję barwnik i zagniatam masę tak długo, aż barwnik całkowicie się wchłonie, a stanie się jednolicie zielony. W zależności od tego ile i jak dużych choinek chcemy zrobić, na tyle kawałków dzielimy masę – ja zrobię 3 choinki.

Z każdego kawałka na początku formuję w dłoniach kulkę. Z kulki robię stożek, czyli wydłużam ją z jednej strony, formuję szpic, a jednocześnie ustawiam ją na blacie, tak aby dół był płaski i choinka równo stała.

Nożyczkami robię niewielkie nacięcia, zaczynając od góry choinki. Musimy uważać, aby nie odciąć czubka naszego marcepanowego drzewka. Posuwam się stopniowo w dół. Pod koniec, choinkę nabijam na patyczek, tak abym nie musiała już jej trzymać w palcach i spokojnie mogę zrobić ostatnie, najniższe nacięcia.

Gotowe!!!

  • Luiza

    Jakie to proste i jakie sliczniutkie.