Bez kategorii · Potrawy świąteczne i wigilijne · Przygotowanie warzyw i owoców · Sałatki - przepisy

Buraczki z chrzanem

Przy okazji przygotowywania warstwowej sałatki śledziowej, którą znajdziecie w poprzednim poście, zrobiłam też ćwikłę, czyli buraczki z chrzanem. U mnie w domu wszyscy bardzo lubią, jedynie ilości chrzanu wolą różne – mój mąż uwielbia chrzanową petardę, moi rodzice delikatniejsze smaki. Tak więc ćwikłę przygotowałam z niedużą ilością chrzanu, tak aby każdego zadowolić. Ten, kto uzna, że są zbyt mało ostre, zawsze będzie mógł chrzanu sobie do nich dołożyć 🙂

Składniki:

3

3 łyżeczki chrzanu

1 łyżeczka cukru

sok z 1/2 cytryny

1 szczypta soli

Wykonanie:

Buraki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy wystygną, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeżeli buraki puszczą sok, to odciskamy je na sicie. Dodajemy najpierw sok z cytryny, potem i resztę przypraw. Dobrze mieszamy i odstawiamy na 2 godziny, aby dobrze się przegryzła. Na koniec próbujemy i ewentualnie dodajemy chrzanu, cytryny lub cukru. Gotowe!!!

Smacznego!!!