Dania obiadowe · Mięsa i wędliny · Sosy

Bitki z szynki w sosie pieczarkowym

fot11

Witajcie kochani!!! Dzisiaj chciałabym was zaprosić na przepyszne bitki z szynki w sosie bardzo pieczarkowym. Odkąd je przygotowałam po raz pierwszy, są jednym z ulubionych dań na u mnie w domu.

Składniki:

fot1

  • ok 1 kg szynki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu
  • 300-400g pieczarek
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • trochę mąki
  • sól, pieprz, olej

Wykonanie:

  1. Zaczynamy od pokrojenia mięsa w plastry grubości 1-1,5cm. Najlepiej  kroić mięso w poprzek włókien.

fot2

2. Kolejny etap: każdy plasterek mięsa oprószam solą i pieprzem i delikatnie rozbijam tłuczkiem. Powtarzam to odwracając plastry na drugą stronę. Ponieważ kotleciki wychodzą dosyć duże, przecinam je na pół. Każdy kawałek mięsa dokładnie obtaczam w mące i odkładam – na razie na talerz.

fot3

3. Na patelni rozgrzewam olej i krótko obsmażam kotleciki z obydwu stron. Mięso powinno stracić swój surowy czerwony kolor.

fot4

4. przekładam do sporego garnka i zalewam bulionem. Mięso powinno nim być całe przykryte, więc ewentualnie uzupełniam go wodą. Gotuję około 40 minut.

fot5

5. W miedzy czasie roztapiam masło na patelni i wrzucam drobno posiekaną cebulę. Podsmażam ją lekko, tak aby się tylko zeszkliła i dodaję czosnek pokrojony w plasterki (można go również przecisnąć przez praskę). Podsmażam krótko, tak aby czosnek nie zgorzkniał.

fot6

6. Teraz pora na . Wrzucam je od razu wszystkie, ponieważ podczas duszenia bardzo szybko zmniejszają swoją objętość i zrobi się ich dużo mniej. Od razu solę, bo wtedy szybciej puszczą sok. Od czasu do czasu wszystko mieszam i duszę do miękkości. Gdyby okazało się, że płynu z pieczarek nie jest dużo lub szybko wyparował, można podlać wszystko odrobiną wody.

fot7

7. Po upłynięciu 40 minut podduszone na miękko pieczarki z cebulką przekładam do garnka z mięsem. Wszystko razem gotuję jeszcze około 30 minut – aż mięso będzie miękkie.

fot8

8. Miękkie bitki wyłowiłam z sosu, a sam zabielam śmietaną. Ponieważ jest bardzo gorący, a nie chcę by śmietana się zważyła, najpierw ją zahartuję. Dodaję zatem stopniowo po łyżce sosu do śmietany i mieszam. Następnie wszystko przelewam do garnka. No i pora na zmiksowanie sosu. Ja to robię za pomocą blendera – miksuję na gładką, jednolitą masę. Blender, którego używam jest ostatnio moim ulubionym – marki Silver Crest. Bardzo poręczny!

fot9

9. Po zblendowaniu sprawdzam czy sos jest wystarczająco gęsty. Jeśli nie, można zagęścić go jeszcze mąką. Teraz jest też dobry moment by sos spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Mięso przekładam do sosu i stawiam wszystko jeszcze na kilka chwil na gaz.

fot10

10. Obiad jest już gotowy! Bitki rozpływają się w ustach, są bardzo miękkie, a sos gęsty, aksamitny i bardzo pieczarkowy. Ja bitki podaję dzisiaj razem z kaszą gryczaną i domowymi marynowanymi pieczarkami. Polecam!!!

 

Smacznego!

 

 

Tak mnie znaleźli:

  • Anka gotuje bitki z pieczarkami
  • bitki z szynki w sosie pieczarkowym
  • potrawy z parowaru
  • szynka w sosie pieczArkowym
  • zrobic francuski sos remoulada samemu