Dania obiadowe

Bitki wołowe

Pyszne, delikatne kotleciki w aksamitnym sosie – świetne danie obiadowe. Ja podałam je z kaszą jęczmienną i marynowaną papryką.

Składniki:

60dag wołowiny

1 łyżka mąki

1 cebula

kilka ząbków czosnku

olej

3 listki laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

sól i pieprz

Wykonanie:

oczyszczam z żyłek i błonek i kroję na niewielkie kawałki. Każdy oprószam pieprzem i solą i rozbijam tłuczkiem.

Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oleju i podsmażam kotleciki z obydwu stron. Przekładam je do garnka. Na patelni podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Dodaję do mięsa.

Wszystko zalewam zimną wodą. Dodaję listki laurowe i ziele angielskie. Gotuję na małym gazie aż mięso będzie miękkie. Wyjmuję je z sosu, usuwam listki i ziele angielskie. Dodaję łyżkę mąki i bardzo dokładnie blenduję. W sosie nie może zostać żadnych grudek mąki. Teraz do gotowego sosu wraca mięso i wszystko dobrze podgrzewam.

Smacznego!!!

  • piotr

    fajne więcej takich uwielbiam twój blog jest bardzo przydatny

  • piotr

    fajne więcej takich uwielbiam twój blog