Dania obiadowe

Bezy ziemniaczane

Chciałabym zaproponować Wam alternatywę dla tradycyjnych, gotowanych ziemniaków, które podajemy na obiad. Możemy przygotować ziemniaczane beziki – oprócz tego, że wybornie smakują, również wyjątkowo dekoracyjnie prezentują się na talerzu. Ich zrobienie nie jest skomplikowane.

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków

1 jajko

1 łyżka masła

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

ugotowałam razem z 2 ząbkami czosnku. Lekko przestudziłam. Następnie wszystko przecisnęłam przez praskę, dodałam masło, wbiłam jajko i wymieszałam widelcem. Dodałam gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Ponownie wymieszałam.

Tak przygotowaną masę ziemniaczaną nałożyłam do szprycy do wyciskania ciasteczek. Założyłam końcówkę gwiazdeczkę. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuję niewielkie bezy. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 – 25 minut. Bezy powinny delikatnie przyrumienić się na wierzchu.

Do masy ziemniaczanej możecie też dodać posiekane ulubione zioła, wtedy bezy zyskają zupełnie nowy wyraz 🙂

 

Tak mnie znaleźli:

  • bezy ziemniaczane
  • ewa gotuje bezy ziemniaczane