Dania obiadowe

Bezy ziemniaczane

Chciałabym zaproponować Wam alternatywę dla tradycyjnych, gotowanych ziemniaków, które podajemy na obiad. Możemy przygotować ziemniaczane beziki – oprócz tego, że wybornie smakują, również wyjątkowo dekoracyjnie prezentują się na talerzu. Ich zrobienie nie jest skomplikowane.

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków

1 jajko

1 łyżka masła

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

ugotowałam razem z 2 ząbkami czosnku. Lekko przestudziłam. Następnie wszystko przecisnęłam przez praskę, dodałam masło, wbiłam jajko i wymieszałam widelcem. Dodałam gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Ponownie wymieszałam.

Tak przygotowaną masę ziemniaczaną nałożyłam do szprycy do wyciskania ciasteczek. Założyłam końcówkę gwiazdeczkę. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuję niewielkie . Wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 – 25 minut. powinny delikatnie przyrumienić się na wierzchu.

Do masy ziemniaczanej możecie też dodać posiekane ulubione zioła, wtedy bezy zyskają zupełnie nowy wyraz 🙂

 

Tak mnie znaleźli:

  • co zrobic z gotowanych ziemniakow