Dania obiadowe

Babka ziemniaczana

Od czasu do czasu pojawia się na moim stole babka ziemniaczana – pyszna, z boczkiem i kiełbaską, na prawdę sycąca. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. A podawać samą, z sosem czosnkowym, zsiadłym mlekiem, kleksem gęstej kwaśnej śmietany albo sosem pieczarkowym – jak kto lubi.

Składniki:

1,5 kg ziemniaków

2 cebule

300g boczku

1 kiełbasa

3 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej

2 ząbki czosnku

, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Gdy wszystko ładnie się zrumieni, dodajemy posiekaną cebulkę. Po chwili czosnek. Podsmażamy. Wyłączamy gaz i pozostawiamy do ostygnięcia.

obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Możemy też je zmiksować w robocie na miazgę. Następnie naszą masę ziemniaczaną dobrze odciskamy, dodajemy jajka, mąkę, i zawartość patelni. Dobrze wszystko mieszamy.

Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułeczką tartą. Kształt blaszki zależy od Was – może to być keksówką, blaszka prostokątna, albo typowa do babki. Przekładamy do niej masę ziemniaczaną. Pieczemy w 180 stopniach około 1,5 godziny.

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • babka ziemniaczana
  • baba ziemniacza z wolowina
  • babka ziemniaczana wolowina
  • Przepis na babke ziemiaczano
  • przepis na babkę ziemniaczana
  • www babka ziemniaczana
  • Robiłam kiedyś z grzybkami. Rewelacja! Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 🙂

  • Mmm… Cudo ! Wygląda pysznie, pewnie jeszcze lepiej smakuje… Wypróbuje !
    Na pewno będę tu zaglądać !
    Ja zapraszam na mojego nowego bloga: http://www.filizanka-smakow.blogspot.com

  • Plastyka

    Ty kobieto nie wiesz chyba jak prawdziwa babka ziemniaczana smakuje? Zrobiłem dokładnie z twojego przepisu. Lipa.