Desery

Ananasy w cieście francuskim

Cześć! W dzisiejszym filmie pokażę Wam jak przygotować pyszny z wykorzystaniem ciasta francuskiego i ananasa. jest bardzo prosty w wykonaniu, a wygląda przepięknie i doskonale smakuje.

Składniki:

1 arkusz ciasta francuskiego

puszka ananasa w plastrach

marmolada lub dżem (aby nie był zbyt płynny)

1 białko

odrobina cukru

Wykonanie:

Ananasy odsączam z zalewy i układam na papierowym ręczniku. Maksymalnie je osuszam.

Z ciasta francuskiego wycinam krążki, których średnica jest o 2 cm większa od średnicy krążków ananasa. Przekładam je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układam plastry ananasa. W środku umieszczam łyżeczkę konfitury. Brzegi ciasta smaruję białkiem i posypuję cukrem.

Wkładam wszystko do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 15 – 20 minut.

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • Anna

    Świetnie, że do przepisów są zamieszczone filmy. Sam przepis czasem wydaje się skomplikowany, ale jak to pokazujesz, to już jest łatwo.
    Co do tego przepisu, piękny efekt, a do tego jakże łatwym sposobem.
    Czy tuż po tym jak brzegi ciasta posmarowałaś olejem, należy od razu przyprószyć je cukrem pudrem (czy zwykłym?) czy to już po wyciągnięciu z piekarnika? Tego cukru akurat nie ma pokazanego.

    • Anka

      Dziękuję ogromnie za miłe słowa 🙂 Brzegi posmarowałam białkiem i od razu posypałam cukrem – wtedy skarmelizuje się on podczas pieczenia i brzegi będą złote i słodkie.