Lekkie zupy

Aksamitna zupa cukiniowa

zupa

Cześć kochani!!! Dzisiaj chciałabym częściowo nawiązać do mojego wczorajszego wpisu. Pokazywałam Wam moją pierwszą, piękną cukinię, wyhodowaną od małego ziarenka własnoręcznie przeze mnie w ogródku. Tymi rękoma – chciałoby się rzec 😉

Przy okazji okazało się, że jest mega zdrowa i warto jej jeść jak najwięcej. Więc ja nie zamierzam się ograniczać, zwłaszcza, że cukinię bardzo lubię. Tą wczorajszą wykorzystałam do przepisu już wielokrotnie sprawdzonego. Zrobiłam zupę o kremowej, aksamitnej konsystencji.

Z pewnością zauważyliście, że staram się wykorzystywać w przepisach to co zostaje mi po przygotowaniu innych potraw. Najbardziej ze wszystkiego nie lubię marnotrawić i wyrzucać jedzenia. Dlatego staram się znaleźć dla wszystkiego jakieś zastosowanie. Z zupą cukiniową również tak było.

Otóż zostało mi pół garnka smaku z ugotowanych golonek i warzyw. Normalnie taki bulion byłby zbyt tłusty, jednak golonki, które robiłam wczoraj były na prawdę chudziutkie. W ten sposób powstał przepyszny bulion z dużą ilością marchwi – dlatego właśnie moja zupa, którą widzicie na zdjęciu jest taka pomarańczowa. Można powiedzieć, że jest to zupa marchwiowo-cukiniowa, bo gra tu dużą rolę.

Teraz po kolei, co potrzebowałam do zupy:

Składniki:

2 litry bulionu

4 marchewki (u mnie to była podwójna ilość)

2 średnie cebule

cukinia

oliwa

łyżka masła

ewentualnie śmietana

przyprawy

Wykonanie:

Na maśle podsmażyłam delikatnie drobno posiekaną cebulkę, a następnie przełożyłam ją do bulionu z marchewką. Dodałam też pokrojoną w kostkę cukinię, którą umyłam, obrałam ze skórki i usunęłam z niej gniazda nasienne. Wszystko gotowałam około 15 minut, aż cukinia będzie mięciutka.

Zblendowałam na jednolitą masę dodając łyżkę oliwy z oliwek i przyprawy – w moim wypadku to łyżeczka papryki słodkiej i ziół prowansalskich. Można oczywiście dosolić i dopieprzyć, ale mój bulion był już wystarczająco słony. Na końcu zupę można zabielić śmietaną.

Zupę podałam z grzankami. Można też dodać groszek ptysiowy lub zjeść ją po prostu z kromką pieczywa. Pyszna, lekka, aromatyczna zupa gotowa!!! Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • lekkie zupy
  • przepis na lekkie zupy